Landbrukstjenesten Midtre Hålogaland

Årets avløser – artikkel i blv.no

35-årige Damian Szmelter fra Kvæfjord er kåret til Årets landbruksavløser i Nordland

Han var kommet hit sammen med sin svigerfar, uten å kunne verken norsk eller engelsk – og lite om landbruk, forteller avdelingsleder ved Landbrukstjenesten i Midtre Hålogaland, Hilde Dahl, i forbindelse med utmerkelsen.

Nå har Damian Szmelter arbeidet som avløser i region Midtre Hålogaland siden 14. juni 2011.

Skole

– Men Damian begynte å jobbe i fjøsene, og lærte seg raskt å arbeide med husdyr. Språket har også blitt bra, og i løpet av de to siste årene har han tatt voksenagronomkurs ved selvstudium og helgesamlinger, fram til han i vår besto eksamen med glans.

Damian og familien har nå bosatt seg her i Kvæfjord, og håper nå på å få kjøpt seg et småbruk.

Avløseren beskrives som lærevillig, blid og omgjengelig. Han er pålitelig og ansvarsbevisst, energisk og flink.

Spreking

I tillegg til å være dyktig i fjøsen, deltar han ganske ofte i maraton og motbakkeløp, og vinner også noen av dem.

– En sprek kar, slår Norske landbrukstjenester fast.

Damian fikk utmerkelsen på årets høstsamling i Norske landbrukstjenester, som ble arrangert på Thon Hotel på Gardermoen først i måneden.

 

Landbrukstjenesten i Midtre Hålogaland dekker kommunene Andøy, Bø, Hadsel, Sortland, Øksnes, Lødingen, Tjeldsund, Evenes, Narvik, Ballangen, Harstad, Kvæfjord, Skånland, Bjarkøy og Gratangen.

Utover avløserordning og vikartjenester foretar landbrukstjenesten utprøving av utstyr, kurs- og fagmøter, samt veiledning for de enkelte bruk.

For tida har landbrukstjenesten hatt en runde med kommunene, foran budsjettbehandlinga, og arbeider med nye tilbud med annen arbeidshjelp for gårdbrukerne, framgår det av det ferskeste nyhetsbrevet. Her slår tjenesten også et slag for å bruke avløserne gjennom hele året. Når jula står for døra er avløseren alltid populær.